Monday, September 12, 2011

Mitu mõtet korraga

Teooria, teadagi, on kõige alus. Et praktiseerida on tarvis teada teooriat. Hea näide,kus on teooria on esmatähtis on autosõidu õppimine: alustades autokooli, tehakse õppurile esmalt selgeks põhitõed, et liikluses hakkama saada. Ainuüksi käiguvahetusoskusest ei piisa, tuleb tunda ka märke ning reegleid, et hakkama saada. Kuid vahel kipub elus minema nii, et teooria on vaid kuiv alus ning praktikas võtab see hoopis teise suuna. Keskkooli ajast meenub mulle füüsika tund, kus tuli 45 minutit ainult kuiva teooriat kuulata, et ''seda siis praktikas rakendada''. Iga tunni alguses üritasin ma end kokku võtta ning tähelepanelikult kuulata ja vahel isegi konspekteerida, kuid minu mõte rändas peaaegu alati 5 minuti jooksul põnevamatele teemadele. Ma ei taha väita, et füüsika on igav, vaid pigem võis asi olla selles, et õpetaja ei suutnud end kuulama panna, enda kommunikatsiooni voogu juhtida nii, et õpilased saaksid sellest aru samamoodi nagu ta isegi. Kui jõudis aeg kätte laboratoorse tööni, kohani kus teooria oleks olnud oluline, tegid nii mõnedki, k.a mina suured silmad, et mis nüüd saama hakkab. Kogudes oma vähesed teoreetilised teadmised ja tahtejõu kokku, sain ma alati töödega hakkama. Elus ei saa alati teooriatele loota, vaid mõnes olukorras tuleb laiemate teadmistega olukord lahendada.

Lugesin läbi ka Kaja artikli. Üks silmapaistev ja väga tõene lause sealt:
Power is no longer at the top of hierarchies, but in the hands of networks.
See mõte tekitas minus tahte lugeda, kuidas internet mõjutab inimest ja ma leidsin ühe lihtsa, kuid huvitava artikli (äratundmisrõõmu jätkub kõigile :)
http://internetmarketing.ee/sotsiaalmeedia-moju-inimeste-usaldamisele/


Filosoofia nurk!
Igal filosoofil on oma teooria. Erinevad teooriad täiendavad üksteist, seega ei saa olla ükski teooria väär ega kasutu.
Demokritose teooria:
On olemas nii olemine kui mitteolemine. Olemine on jagamatu aine, aatom, mida ei saa lõhustada. Aatomeid on palju, nende kombineerimisviisid on mitmekesised, nad alluvad puhtmehhaanilistele seadustele ja moodustavad mitmesuguseid neile tuntud asju.
(Ehkki teooria aatomi jagamatusest on tänapäevaks ümber lükatud, pani Demokritose kujutlus universumist aluse teaduse edusammudele.)

3 comments:

  1. Kas filosoofianurk saab iganädalaseks?
    Väga muhe mõte ja huvitav lugemine.

    ReplyDelete
  2. Kui suudan iga postituse juurde klappiva filosoofilise lisa leida, siis tuleb filosoofia nurki veelgi ;)

    ReplyDelete
  3. Artiklis oli tõepoolest äratundmisrõõmu:)

    ReplyDelete