Thursday, October 13, 2011

Roosa mull ehk reaalsus (Berger)

''On aeg maa peale tagasi tulla!'', kuuldes seda laskub iga inimene oma maa peale tagasi, st oma reaalsusesse, kaugele sealt unistustest. Unistustes elamine on vägagi nauditav, kuid liigne unistuste kogus inimesel viitab naiivsusele ning kuis sa oled liiga naiivne, võid sa elus teistest maha jääda ning saada tõrjutuks, samas kui ringiga edasi minna...
jah, see kõik on üks ring. Iga üks konstrueerib oma reaalsuse, mis peab teiste reaalsustega klappima, ning parim viis inimeste klapitamiseks on inimestevaheline kommunikatsioon. Bergeri sõnul on sotsiaalne konstruktivism see kui ühiskond voolib inimeste reaalsust ning lõpuks saab inimeste reaalsustest ühiskonna reaalsus. Elades enda loodud reaalsuses, peame me seal ka hakkama saama, mis tähendab seda, et me peame koguaeg pidevate muutustega kaasa liikuma. Muutustega meenuvad mulle Päivi sõnad loengus: ''Me ei tea, millal me oleme saanud täielikeks (full-profession) suhtekorraldajateks, sest suhtekorraldus vaheldub ja muutub pidevalt. There is a half-profession. Igal ajastul on oma stiil ja kombed ning muutustega kaasa minek võib tekitada konflikte ning stressi, sest see rikub igapäeva rutiini. Aga kuna tasakaalu leidmine ja hoidmine maailmas on eluliselt oluline, siis läbi konfliktide ja kriiside saame me tegelikult aru kuidas kommunikatsioon aitab neist üle saada.
Kommunikatsioonis on esmalt oluline teisi inimesi mõista ning olla tolerantne. Inimene, kes on avatud, leiab elus rohkem sõpru, saavutab rohkem ning näeb rohkem seetõttu, et on elus kõigel uuel lasknud endani kanduda.
See on viis selle keerulise maailma mõistmiseks.


Mida me siiani suhtekorraldusest teada olen saanud. Tegelikult päris palju asju, kuid selleni, et neid saaks veel omakorda ühendada, läheb veel kõvasti aega !


Filosoofia nurk!
Platoni koopamüüt:
Kujutlege endale ette suurt koobast, seal on inimesed, kes on seal olnud terve eluaeg, nad on aheldatud näoga vastu koopa seina ja nad ei saa pead pöörata. Nende seljtaga on tuli,nende ning tule vahel on tee, mille ääres on müür. Mööda teed lähevad teekäijad, kes kannavad erinevaid esemeid. Need heidavad varje koopa seinale, kus ees istuvad inimesed. See on näide sellest, milline on olukord siin maailmas. Kujutage ette, et tuleb keegi, kes vabastab vangid ahelatest ja hakkab neid valguse poole juhatama. Niimoodi viiakse need inimesed sealt koopast tõelisse maailma. Seal peavad need vangid harjuma valgusega. Tõeline maailm on ideede maailm. Seal särab jumalanna headus. Meie aga oleme unenäomaailmas. 



No comments:

Post a Comment